De uitvaart regelen van je kindje is een verwarrende taak

De uitvaart van je kindje

Daar lag je dan, zonder enig leven meer in je, omringd door knuffels en tekeningen van je zus. Ik had je eerst gewassen, aangekleed en vervolgens nog een laatste keer gekust en dichtbij mij gehouden maar nu moest ik je echt daar achterlaten.

TweelingEngeltje met liefde de uitvaart regelen van je kindjeIn mijn rolstoel werd ik teruggebracht naar mijn kamer op de afdeling Cardiologie. De verpleger had ervoor gezorgd dat er nog een maaltijd voor me klaar stond. Ik nam een paar happen en ging op bed liggen. Ik voelde mij leeg en moe, en hoewel ik van binnen huilde leken mijn tranen wel op. De volgende ochtend wachtte ik op de cardioloog om te horen of ik naar huis mocht gaan. Thuis had ik immers nog een peuter en jouw tweelingbroer die mij nodig hadden. En toen drong het echt tot mij door. Je was er niet meer, we moesten voor jou de uitvaart regelen.

Cremeren of begraven?

Cremeren of begraven? Welk kistje? Wanneer? Duizenden vragen gingen er door mij heen. Al gauw stond de cardioloog naast mijn bed. Hij begreep gelukkig dat ik liever thuis lag dan nog een dag in het ziekenhuis. Eenmaal thuis werd ik meteen geconfronteerd met jullie kamertje. 2 wiegjes, 2 Maxi-Cosi’s op de grond, 2 witte gebreide vestjes hangend aan 2 haakjes die ik met zorg voor jullie had uitgekozen. Het haakje met de uil was voor jouw broertje en die met de vos voor jou.

 

De uitvaart regelen, hoe dan?

Al gauw moesten we aan de slag gaan om jouw uitvaart te regelen. We kregen van een kennis een lijstje doorgestuurd met uitvaartbegeleiders en kindergrafkistjes sites. Dit gaf ons een beetje houvast. Al gauw hadden we de uitvaartbegeleider uitgekozen. Op internet struinden we alle sites af totdat we het meest mooie en tegelijkertijd vreselijke kistje hadden gevonden. De uitvaartbegeleidster kwam langs om al onze wensen te bespreken.

Zoals: inrichting rondom het kistje, muziek, zelf het kistje sluiten of niet? Het voelde zo onwerkelijk om geen beschuit met muisjes te eten. Geen gesprekken over hoe makkelijk of vreselijk de bevalling wel niet was geweest. Maar nu opeens een uitvaart moesten regelen.

Babykleertjes

In het ziekenhuis had ik je na het wassen een pakje aangedaan die de IC-verpleegkundige snel even was gaan kopen in het winkeltje van het ziekenhuis. Maar voor jouw uitvaart wilde ik graag dat je het pakje zou dragen dat ik als eerste pakje voor je had uitgekozen. En dat ze je zouden omwikkelen in de wikkeldoek die al maanden voor je klaar lag. We kozen prachtige muziek uit, kochten blauwe kaarsen en besloten je in besloten kring te cremeren.

Het definitieve afscheid

En toen was het zover. In de ochtend maakten we ons klaar voor jouw afscheid. We trokken mooie kleren aan en probeerden af en toe te glimlachen. De ruimte waar je lag was prachtig versierd met blauw-witte ballonnen, bloemen, en velen kaarsjes. Jij lag in je mooie witte kist onder een blauw geruit lakentje met sterretjes erop. Je was gewikkeld in jouw blauwe wikkeldoek. Naast jouw kistje lagen de knuffels en tekeningen die je zus bij je had gelaten nadat je net was overleden. Aan je gezicht was te zien dat je al vijf dagen niet meer bij ons was. Ik raakte je wangetje aan dat hard en ijskoud aanvoelde. Daar lag je, mijn mooie mannetje. Nog even kon ik je zien en aanraken voordat jouw kistje voor altijd gesloten zou worden. We kozen ervoor om jouw kistje niet zelf te sluiten. Dit ging namelijk tegen mijn natuurlijke gevoel in om je voor altijd bij mij te houden.

Zo mooi, zo mooi

We zaten in de zitruimte en het liedje dat we hadden uitgekozen, “zo mooi zo mooi” van Bløf, werd afgespeeld. Tranen vloeiden rijkelijk bij jouw oma’s, opa’s, tantes en bij jouw papa maar niet bij mij. Ik keek afwisselend naar jou, naar je zus en naar je tweelingbroer, die sereen in zijn kinderwagen lag te slapen. Ik was te bang dat als ik mij zou laten gaan ik nooit meer zou stoppen met huilen.

Met een knikje

Op een gegeven moment keek ik naar de uitvaartbegeleidster die naast jouw kistje stond en met een knik gaf ik haar het akkoord om de kist te sluiten. Ik keek hoe ze de kist sloot en toen was er nog een laatste stap te gaan. Jou naar het crematorium brengen.

We besloten deze stap zonder de aanwezigheid van de rest van de familie te doen. Alleen ons vijven. We reden er heen en vervolgens brachten we jou in jouw kistje tot aan de ovenruimte. Hier stonden we voor de laatste keer met z’n vijven. De laatste keer voordat we jouw lichaam voorgoed daar achter gingen laten. Ik raakte nog een keer jouw kistje aan, drukte je broertje dicht tegen mij aan en keerde me toen om.

Toen we naar buiten liepen scheen de zon en reden we naar het restaurant waar we met z’n allen nog een hapje zouden gaan eten. De sfeer was verdrietig maar het lukte jouw zus en broer om op iedereen z’n gezicht een glimlach te toveren. Toen we aan het einde van de avond naar buiten liepen zag ik hoe de zon langzaam achter de bomen zakte en zorgde voor een mooie paarsblauwe gloed.

Nooit meer hetzelfde

Ik realiseerde me dat vanaf nu mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Ik zou altijd moeten leven met het verlangen naar jou, met een incompleet gevoel. Op dat moment begon jouw broertje heel hard te huilen, ik pakte hem op en terwijl ik naar de auto liep met hem in mijn armen wist ik ook dat ik nog genoeg redenen had om het beste uit dit leven te halen, voor jouw broer en zus, voor mezelf en voor jou.

Lees ook het volgende blog van Elisa: ‘De eerste maanden.’

Please follow and like us:

Elisa is mama van Henry & Matthew*. Beiden geboren op 2 maart 2016 met bijna 37 weken zwangerschap. Matthew heeft tijdens de bevalling zuurstofgebrek gehad. Doordat zijn hersenen veel schade hadden opgelopen, is besloten zijn behandeling op 7 maart 2016 te stoppen. Waarna hij is overleden. Het verhaal van Henry & Matthew* lees je bij 'Ouders vertellen' op deze site.

4 Reacties

  • Elly den Bakker

    Lieve Elisa

    Zondagmorgen, ik open mijn telefoon en zie deze pagina te voorschijn komen en zie jouw verhaal staan,en begin te lezen.
    De rillingen lopen over mijn lijf terwijl ik jouw verhaal lees. Wat een kracht straal je uit maar tegelijk zo ontzettend breekbaar. En wowww wat heb je dit mooi opgeschreven. Ik hoop dan ook dat ook jij je verdriet kwijt kunt en de kracht zult vinden om verder te gaan met je gezin.

    Heel veel liefs…

Reageren = lief

This function has been disabled for TweelingEngeltjes.