Fedde & Jurre* | TweelingEngeltjes

Fedde & Jurre*

Juni 2015 ontdekte ik na 7 weken zwangerschap dat ik zwanger was van een eeneiige tweeling die samen een placenta deelden. Ik kreeg de stempel ‘hoog risico zwangerschap’ en op dat moment begonnen de tweewekelijkse ziekenhuisbezoeken. Echo’s, urinewaardes en bloeddruk. Iedere week hetzelfde riedeltje. Het begon er steeds meer bij te horen. Het werd steeds meer ‘normaal’.

Totdat het in mijn 27e zwangerschapsweek niet goed ging. Ik had enorme pijn in mijn buik. Het voelde echt niet goed! Na een week ellende van ziekenhuis in, ziekenhuis uit werd ik eindelijk serieus genomen. En helaas had ik gelijk. Het was mis. Er werd na 28 weken zwangerschap TTS geconstateerd. Met gierende banden wed ik doorverwezen naar Leiden (LUMC), maar helaas… Te laat voor een laserbehandeling. Het enige wat er gedaan kon worden was het aftappen van 2 liter vruchtwater en hopen dat de kleintjes zo lang mogelijk zouden blijven zitten. Rust houden en afwachten.

Na twee weken opname en nog een punctie braken dan toch, na 30 + 4 weken, mijn vliezen en is er diezelfde avond op 7 december een keizersnede uitgevoerd. Mijn eerste wondertje Fedde kwam stralend roze en huilend ter wereld. Tot verbazing van iedereen kwam mijn tweede wondertje Jurre stil en wit ter wereld. Dat had niemand zien aankomen! Ze hebben hem na 10 minuten reanimeren weer op gang weten te krijgen, maar zijn toestand bleef kritiek. De hele trukendoos van de NICU in Leiden werd opengetrokken. Maar niks hielp. Het gevecht was te groot. Er was teveel kapot in zijn nog veel te kleine lijfje. Vier dagen heeft onze dappere strijder gevochten. En op deze vierde dag hebben we besloten de behandeling te stoppen. We werden in een aparte kamer gezet. Mijn partner en ik in mijn ziekenhuisbed, Fedde in zijn couveuse en Jurre dicht bij mij. Ook Fedde mocht ik vasthouden! Eindelijk had ik mijn beide zoons in mijn armen.

Mijn vader heeft de jongens ter plekke gedoopt. Er werden kaarsen gebrand en mooie muziek gedraaid. Na een paar uur samen met de jongens hebben we in het bijzijn van onze familie en van Fedde de behandeling van Jurre gestopt en is hij in mijn armen overleden. Wat er precies mis is gegaan, weten we niet. Wel weten we dat Jurre, waarschijnlijk door de TTS, enorme hersenbeschadiging had. We hebben moeten leren leven met de onzekerheid dat we niet weten waarom het precies is misgegaan. En inmiddels kan ik zeggen: het doet er ook niet toe! We zijn hem kwijt, dat is wat telt. 

Gelukkig heb ik de kracht gevonden om weer op volle kracht van het leven te genieten. In het moment te zijn. Ongecompliceerd te kunnen lachen. Te stralen van geluk. Een trotse mama te zijn. Mijn verhaal te delen wanneer ik dat wil. En ruimte te geven aan mijn verdriet. Want dat verdriet, dat gaat nooit meer weg. Ik heb het leren dragen. En ik draag het met trots. Jurre is deel van mijn zijn. Ik heb hem ruim zes maanden onder mijn hart mogen dragen. Hij hoort er voor altijd bij! 

TweelingEngeltjes heeft me hier enorm bij geholpen. Het gegeven dat ik met mama’s kan praten die net als ik weten hoe het is om te rouwen om verlies, maar tegelijkertijd ook het nieuwe leven te moeten vieren. Hoe het is om een kindje te zien sterven en een kindje te moeten zien strijden op de NICU tegelijkertijd. Dat heeft mij in zware tijden echt op de been gehouden. Mensen die dit niet mee hebben gemaakt, kunnen niet begrijpen hoe vreselijk zwaar en dubbel het allemaal is. Een crematie regelen voor je ene kindje terwijl je andere kindje strijdt om hier te mogen zijn. Maar ook nu nog, na een aantal jaar: alle mijlpalen die je viert voor je ene kindje, maar waarbij je altijd geconfronteerd wordt dat je andere kindje die mijlpalen niet gehaald heeft. Het is dubbel en zal altijd dubbel blijven.

Ik hoop dat nieuwe mama’s kracht putten uit mijn verhaal. Dat ik een voorbeeld kan zijn voor degene die nog aan het begin van hun rouwproces zitten. Dat mijn ervaringen een sprankje hoop kunnen geven. Dat mijn voorbeelden hun weer inspireren op hun weg. Net zoals de andere mama’s voor mij hebben gedaan.

Fedde & Jurre*
Beiden geboren op 07-12-2015
✩ Jurre overleden op 10-12-2017 ✩
Please follow and like us:

This function has been disabled for TweelingEngeltjes.