Hoe vier je de verjaardag van je overleden kindje(s)? | TweelingEngeltjes

Hoe vier je de verjaardag van je overleden kindje(s)?

Niet alleen een onzichtbare tweelingouder is onzeker over de manier waarop je aandacht geeft aan de geboortedag van je kindje(s) dat is overleden. Die onzekerheid voelt élke verliesouder. In plaats van onbevangen plannen maken voor een verjaardagsfeestje zit je ook tijdens de dagen in aanloop naar deze speciale dag maar emotionele dag constant in tweestrijd. Want een van de moeilijkste dagen van je leven komt er weer aan. Een tweelingouder die één kindje van de twee verliest, heeft een dubbele zware taak. Hij of zij heeft een verjaardag voor te bereiden terwijl het verdriet om het gemis van het overleden kindje ook zo aan de oppervlakte zweeft.

De geboortedag, een vreugdevolle dag?

Voor de meeste ouders is het vieren van de geboortedag van hun kind een vreugdevolle dag vol liefde, veel gelach, familie en vrienden die op bezoek komen. Een kind verdient een verjaardagsfeestje en krijgt graag kadootjes op de verjaardag. Er is dialoog: wat zou je graag willen hebben, wie nodig je uit voor je feestje. Er is een taart, er zijn kaarsen en kadootjes. De camera legt de glimlach vast terwijl het kind verrukte alle cadeautjes openscheurt. Het is gemakkelijk. Het is traditie. Ouders vallen ’s nachts uitgeput maar dankbaar in slaap. Hun zoon of dochter leek blij met de verjaardag.

Maar wat moet een verliesouder precies doen op de verjaardag van zijn of haar overleden kindje? Wat een onbezorgde feestdag had moeten zijn, is nu een dag van verdriet, vermengd met vreugde omdat je trotse ouder werd. In sommige opzichten lijkt het alsof het nog maar gisteren was dat je kindje overleed. Maar in andere opzichten lijkt het wel al een heel leven lang geleden. Verdriet doet vreemde dingen met je gevoel voor tijd. En als verliesouder ben je vaak op zoek naar zinvolle manieren om de veel te korte tijd die je met je kindje had, ter herdenken en het veel te korte leven van je overleden kindje te eren. Vooral op de geboortedag.

Hoe ‘vier’ je de geboortedag van je overleden kindje?

Nooit in een miljoen jaar had je kunnen bedenken dat je ooit geconfronteerd zou worden met de dood van je kindje(s). En zeker niet met de vraag of je wel of niet de geboortedag zou moeten ‘vieren’. En als, hoe dan? Hoe vier je de verjaardag van je kindje dat is overleden? Mag je het wel vieren? Moet je het wel vieren? Of toch maar stilletjes voorbij laten gaan? Het is logisch dat je worstelt met al deze vragen. Het is jou overkomen, net zoals het elk jaar honderden andere ouders overkomt. Maar vreemd genoeg hebben we het er in het dagelijkse leven niet over hoe we dit moeten doen. Waarom toch niet? Het lijkt er eerlijk gezegd sterk op dat de samenleving het praten over de dood -in het bijzonder de dood van een (in stilte geboren) kindje- het liefst mijdt. Tel daarbij op dat wanneer je aangeeft de ‘verjaardag’ van je overleden kindje te willen vieren, je te maken krijgt met starende en verbaasde blikken. De gedachte dat je helemaal gek geworden bent, komt dan al snel bij mensen in je omgeving op. Omring je daarom zeker op die dag met mensen die je wens respecteren. Je pijn (h)erkennen en je behoefte accepteren dat je je overleden kindje wilt herdenken door op de geboortedag speciale aandacht aan hem/haar te geven.

In dit blog schuiven we daarom voor het gemak alle gedachten over wat anderen van ons denken aan de kant. En gaat het er vooral (weer) om: Doen wat goed voelt. Na het lezen van dit blog -de eerste uit een serie- voel je je misschien wat meer op je gemak bij het idee dat je de geboortedag van je overleden kindje extra aandacht wilt geven. Ik hoop dat je door deze serie blogs voldoende inspiratie én moed weet te verzamelen en een manier zal vinden (wellicht een combinatie van ideeën) om je overleden kindje te eren en te herdenken, ja de geboortedag zelfs durft te vieren, zonder je af te vragen wat mensen ervan vinden.

Wanneer de geboortedag weer in zicht komt (vooral de eerste) weet bijna niemand wat te doen. Vaak is het nieuw terrein. Je hebt nooit eerder die weg hoeven bewandelen. Dat maakt je bang. Kwetsbaar. Maar ook verward.

Ik moedig daarom elke verliesouder aan om op z’n minst iéts te doen waar jij je goed bij voelt. Om het even wat. Hoe pijnlijk het ook is, het zorgt ervoor dat je je beter voelt als je een soort van planning hebt voor die bijzondere maar dubbele dag. Gebruik deze dag om je kindje figuurlijk te omhelzen, je kindje in je hart te houden en anderen op deze dag te laten weten hoe speciaal je overleden kindje voor je is. Gegarandeerd dat je mooie reacties zult ontvangen. Reacties die je sterken ook volgend jaar de geboortedag weer te vieren.

 

Alvast wat ideeën die niet veel voorbereiding vragen:

  • Je kunt een gedicht schrijven en dit voorlezen op de begraafplaats die je versiert met ballonnen.
  • Je kunt met een aantal lieve mensen vervolgens die ballonnen de lucht in laten gaan.
  • Je kunt hier ook wensballonnen voor gebruiken om in het donker de lucht in te laten zweven.
  • Haal mooie herinneringen op met mensen die je dierbaar zijn zodat er naast tranen ook een glimlach zal zijn.
  • Zet in huis een foto van je kindje(s) neer en brand een kaarsje op de geboortedag van je kindje.
  • Maak een herinneringsbox met familie en goede vrienden. Versier de box en bewaar hem op een speciale plaats zodat familie en vrienden elk jaar op de verjaardag van je kindje een speciale herinnering aan hem of haar in de doos kunnen stoppen.
  • Laat een of meerdere vlinders los.
  • Leg een herinneringstuintje aan en voeg elk jaar op de verjaardag van je kindje iets nieuws aan het tuintje toe.

Wat heb jij gedaan om de geboortedag van je overleden kindje(s) te gedenken? Wat ben jij van plan om de geboortedag van je overleden kindje(s) te gedenken? Vertel het gerust in een reactie.

In een volgend blog meer uitgebreidere ideeën om de verjaardag van je overleden kindje te vieren.

Please follow and like us:

Reageren = lief

This function has been disabled for TweelingEngeltjes.