Toon* & Warre | TweelingEngeltjes

Toon* & Warre

We hadden al een tweeling van 6 jaar, Jelle en Stijn (geboren 30-10-1996), toen ik in april 2002 weer zwanger werd van een tweeling. We vonden dat heel bijzonder omdat er geen tweelingen in de familie voorkomen! Vanaf het begin had ik eigenlijk een slecht voorgevoel. 10 augustus gebeurde het, ik verloor vruchtwater. Maar het was toen zo’n hectische periode, m’n moeder was toen net in het ziekenhuis opgenomen. Ik besteedde er niet veel aandacht aan, ook omdat ik nog nooit vruchtwater had gezien, m’n oudste tweeling is geboren via een keizersnede. Maar omdat het maar bleef lopen ben ik de dag daarna toch maar naar het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen gegaan. Ik moest onmiddellijk blijven, het was inderdaad vruchtwater.

Ik kreeg allerlei medicijnen en moest onmiddellijk op bed gaan liggen met het voeteneind omhoog. Niet meteen de meest comfortabele houding maar ik deed alles om m’n kindjes bij me te houden. Het vruchtwaterverlies werd veroorzaakt door een infectie. Ik was toen 16 weken zwanger. Wat volgde waren 7 angstige weken van platte bedrust in het ziekenhuis. Iedere week moest ik een echo laten maken en bij 20 weken zagen ze dat we een meisje en een jongen verwachtten! Achteraf bleek dat dat meisje een jongen was, onze Toon.

Toen waren heel blij, want we hadden nog geen meisje. Maar we hadden nu nog meer verdriet want nu kregen we eindelijk een meisje en dan moeten we haar misschien nog afgeven ook. De gynaecoloog zei dat zij waarschijnlijk te vroeg geboren zou worden want ze had heel weinig vruchtwater en daarom konden haar longetjes ook niet goed groeien. Ze zou waarschijnlijk niet blijven leven. Er was een heel grote kans dat onze Warre dan ook geboren zou worden en door z’n vroeggeboorte het waarschijnlijk ook niet zou overleven. Helaas gebeurde wat we vreesden.

25 september kreeg ik weeën. Ze hebben nog geprobeerd om het met weeën remmers tegen te houden, maar 28 september ’s morgens vroeg kwamen de weeën toch terug en om 20.39 uur werd onze zoon Toon geboren.  Hij heeft een klein kreetje gelaten, zou hij het toch halen?  Ze hebben geprobeerd om hem te reanimeren maar het mocht niet baten. Omdat hij geboren werd na een zwangerschap van 23 weken en 3 dagen waren zijn longetjes niet volgroeid, door het weinige vruchtwater heeft hij z’n longetjes niet kunnen oefenen en namen ze geen zuurstof op toen ze hem aan het reanimeren waren. Om 21.10 uur is hij in onze armen gestorven.  

Wat er dan door je heen gaat is onbeschrijflijk, intens verdriet maar ook intense liefde voor dit mini-mensje van 34 cm en 760 gr. Het was dus geen meisje en dat was wel even schrikken! Onmiddellijk nadat Toon geboren werd heeft een verpleegster iets in m’n infuus gespoten waardoor de weeën direct stil vielen. Nu was het bang afwachten, zou Warre blijven zitten? De verpleegster heeft Toon gewassen en de dagen daarna hebben we hem heel veel geknuffeld. We moesten zoveel regelen. De crematie, geboorte/overlijdenskaartje, de afscheidsdienst. Tegelijkertijd was er de angst om Warre, maar blijkbaar had hij het naar z’n zin want hij zat nog lekker in m’n buik.

8 oktober hebben we samen met de familie tijdens een mooie afscheidsdienst afscheid genomen van ons Toontje. Ik heb gedurende heel de dienst gehuild, ik had zo’n onbeschrijflijk verdriet. De volgende 2 weken gebeurde er niets. Tot 22 oktober s’ avonds de weeën begonnen. Ik had volledige ontsluiting door Toon dus het was niet meer tegen te houden en 23 oktober om 6.00 uur werd Warre geboren. Hij huilde niet en we waren heel bang om hem ook te verliezen. Hij had een heel moeilijke start maar toen ze hem geïntubeerd hadden kon hij wel goed ademen.  

Er volgden 3 zware maanden waarin zijn leven 3 keer aan een zijden draadje heeft gehangen. Maar hij heeft het gehaald en hij is nu een flinke knul van haast 16 jaar. Hij doet me zoveel aan Toon denken. Zou Toon er ook zo uit gezien hebben (ze hadden ieder hun eigen vruchtzak dus geen eeneiige tweeling, dat is trouwens ook Warre z’n redding geweest), zou hij ook net als Warre autisme hebben ? Veel vragen waar we helaas nooit een antwoord op zullen krijgen. Ik denk nog heel veel aan Toon en mis hem iedere dag. 17 juni 2005 mochten we toch nog een meisje in ons gezin verwelkomen, die dag werd Frouke geboren na een zwangerschap van 39 weken.

Toon* & Warre
✩ Toon geboren en overleden op 28-09-2002 ✩
Warre geboren op 23-10-2002
Please follow and like us:

Reageren = lief

This function has been disabled for TweelingEngeltjes.